Atinge Istoria


Info:   Prezentare & Rezultate-Atinge-Istoria     Interviu-RRI-MNCR

“Happy end” is merely the beginning 🙂
Rezultatele au depasit asteptarile (yeeey!! & felicitari MNCR), ceea ce ne-a confirmat ca este nevoie de acest gen de proiecte atat pentru publicul cu deficiente de vedere cat si pentru publicul care nu sufera de astfel de afectiuni. A fost o experienta cu adevarat speciala si ne-am bucurat extrem de tare sa observam ca si persoanele care nu au deficiente de vedere au trait experiente noi si au fost sensibilizate in urma vizitei pe “intuneric” sau stand de vorba cu vizitatori care au deficiente de vedere.
Expozitia va ramane deschisa vizitatorilor, pana la mijlocul lunii septembrie.
Multumim MNCR si ANR pentru ca ne-au invitat sa le fim alaturi, la fel si dragilor nostri parteneri media care ne-au sustinut si de aceasta data. 🙂
ps: Multumiri dnei. Carmen Sandulescu (Radio Romania International)

10.08.2012
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe anunţă încheierea  proiectului „Atinge istoria”, realizată în colaborare cu Asociaţia ART & CO şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Prin expoziţia Atinge Istoria MNCR şi-a propus să promoveze patrimoniul cultural muzeal publicului nevăzător, prin realizarea unui tur expoziţional pentru 2 din expoziţiile sale, Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii şi Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, devenind de asemenea, a 2-a expoziţie din ţară special adresată acestui grup ţintă.

Deşi iniţial expoziţia Atinge Istoria a fost gândită ca un tur muzeal special adresat persoanelor nevăzătoare, aceasta a fost propusă publicului larg ca o alternativă pentru turul muzeal clasic, propunând folosirea simţului tactil drept mijloc de comunicare şi cunoaştere. Astfel, expoziţia a depăşit sfera activităţilor muzeale, devenind un real instrument social, de sensibilizare a publicului larg, de atragere a atenţiei asupra nevoilor persoanelor cu deficienţe de vedere, care sunt atât de puţin luate în considerare la nivel naţional.

Câteva din reacţiile vizitatorilor ne vorbesc clar despre impactul pe care l-a avut expoziţia:

„M-a impresionat până la lacrimi, felicitări celor care s-au gândit la nevăzători şi din punctul de vedere al culturii… Zilnic trebuie să avem în „vedere” ce comoară avem – comoara de a „vedea”. Vă mulţumesc!”

„Când am intrat la muzeul de orbi am fost curios şi entuziasmat, dar când am ieşit mi-am dat seama prin ce trec ei zi de zi.” (un elev din Bârlad)

„Când am intrat în prima încăpere, o lume oarbă avea culori prin mâinile mele. Felicitări!” (o elevă)

„Ochii minţii şi mâinile „văd” o altă realitate. O idee minunată care ar trebui să fie preluată de toată lumea. Poţi înţelege un om doar dacă ajungi în papucii lui. Mult succes.”

Deschisă în perioada 14 iunie – 31 iulie 2012, expoziţia tactilă „Atinge istoria” a atras un număr de 659 de vizitatori din ţară şi străinătate (Ungaria, SUA, Anglia, Germania, Italia etc.), din care 195 vizitatori cu deficienţe de vedere, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov. Vizitarea expoziţiei a fost gratuită.

Documentul complet de prezentare al rezultatelor poate fi descărcat de pe pagina www.mncr.ro secţiunea Noutăţi.

Expoziţia „Atinge istoria” poate fi vizitată în continuare la sediile MNCR din Sfântu Gheorghe, până la mijlocul lunii septembrie, când machetele expoziţiei de arheologie vor fi itinerate la Galaţi, în cadrul unui proiect realizat în colaborare cu Muzeul de Istorie Galaţi (lider de proiect), Asociaţia ART & CO şi Asociaţia Nevăzătorilor din România, intitulat “Cunoaşte-ţi istoria prin atingere“, finanţat de AFCN.

Preţul biletului de intrare la expoziţia „Atinge istoria” în perioada amintită este de 1,5 lei / persoană. Audio-ghidul va fi pus la dispoziţia vizitatorilor în mod gratuit.

Atât organizatorii, cât şi beneficiarii proiectului „Atinge istoria” mulţumesc finanţatorului, Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru oportunitatea acordată de a realiza un astfel de proiect, pentru încrederea în reuşita acestuia, cât şi tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, la promovarea acestuia şi la continuarea sa. Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către echipa de proiect, către toţi colaboratorii care au contribuit într-o oarecare măsură la obţinerea şi chiar depăşirea rezultatelor propuse iniţial.

HU

A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeúm hirdeti hogy a júniusban  elinditott  „Érintsd meg a történelmet” pályázat véget ért. A pályázat keretében a Múzeum az ART & CO Egyesület és a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség közremüködésével, valamint az AFCN (romániai kulturális nemzeti alap) anyagi támogatásával egy tapintható ideiglenes kiállitást szervezett.

Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás egy különleges múzeumi séta a vak és gyengénlátó vendégeink részére, amely két jelenlegi kiállitásunkat kisérte: A csikpálfalvi őskori település – Várdomb és A sepsiszentgyörgyi Első Román Iskola tárlatokat. Ezáltal Romániaban ez a másadik kiállitás amely kimondottan a vak és gyengénlátó vendégek számára készült.

Habár kezdetekor az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás kimondottan a vak és gyengénlátó vedégek számára készült, a szervezők egy hagyománytól eltérő múzeumi élményt kináltak mindenki részére: tapintáson keresztűl ismertették meg történelmünket mindazoknak akik közelebb szeretttek kerülni hozzá. Ezáltal a kiállitás átlépte a múzeumi küldetését, egy igazi szociális eszközé válva, felhozva a nagyközönség figyelmét a vak és gyengénlátó személyek különleges igényeikre, amelyekre nap mint nap kevés figyelmet háritunk.

A vendégeink véleménye alapján született pályázatunknak egyik legfontosabb eredménye:

„Könnyekig meghatott, gratulalok mindazoknak akik a vakokra gondoltak kulturális szempontoból is… Nap mint nap figyelemben kéne vegyük hogy egy igazi „kincset” hordozunk – a „látási” képességet. Nagyon szépen köszönöm!”

„Amikor beléptem a vakoknak készitett múzeumban kiváncsi és lelkes voltam, de amikor kiléptem rájöttem hogy min mennek keresztül ök nap mint nap” (egy tanuló, Bârlad)

„Amikor beléptem az első teremben egy vak világ szineket kapott kezeimen keresztül. Gratulálok!” (egy tanuló)

„A lelki szemek és a kezek egy más „valóságot” látnak. Egy csodálatos ötlet, mindenki át kéne vegye. Csak akkor tudunk egy embert teljesen megérteni amikor az ö cipőjébe kerülünk. Sok szerencsét”

Kiállitásunk 2012 június 14. – július 31. között volt nyitva, amely idő alatt 659 hazai és külfőldi (Magyarország, SUA, Anglia, Németország, Olaszország stb.) vendég tapintotta meg, közöttük 195 gyengénlátó vagy vak vendég, Kovászna, Brassó és Hargita megyékből. A kiállitásra a belépés ingyenes volt.

Az eredményeket tartalmazó doukmentumot a www.mncr.ro Újdonságok oldarjáról lehet letölteni. Szeretettel jelezzük hogy az Ujdonságok weboldal-részleg már magyar nyelven is müködik.

Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás szeptember közepéig várja vendégeit a KKNM-ban. A belépő ára – 1,5 lej mindenki részére. Ezután a kiállitás régészeti része vándorolni fog. Az első megálló Galaţi-on lessz, egy ujabb pályázat keretében „Ismerd meg történelmed tapintáson keresztül”, amelyet a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum, az ART & CO Egyesület és a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség közremüködésével, valamint az AFCN (romániai kulturális nemzeti alap) anyagi támogatásával szervez a Galaţi-i Történelmi Múzeum.

A kiállitást kisérő audió-tárlatvezetést ingyen biztositjuk továbbra is.

Az „Érintsd meg a történelmet” kiállitás szervezői és a pályázaton belül kedvezményezett személyek hálásak az AFCN-nek, megköszönik a megadott lehetöséget egy ilyen pályázat létrehozásához, az anyagi támogatáson keresztül mutatott bizalomért. Ugyanakkor hálások vagyunk minden támogatónk és partnereink közremüködéséért.

Hálásak vagyunk a munkacsapat minden egyes tagjának, és minden támogatónknak. Nélkülük a pályázatunk nem érte volna el és nem lépte volna át az elején eltervezett eredményeket.

Parteneri media: / Média partnereink:

ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Asociatia Opus, Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Hotcity (www.hotcity.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” (www.antipa.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Senso TV (www.sensotv.ro/arte), TVR Cultural Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA: Folclor contemporan (www.tataia.net)