Cunoaște-ți istoria prin atingere

Două muzee, două personalități care se completează reciproc pentru un proiect de care ne putem bucura împreună cu persoanele nevăzătoare.
Spre bucuria noastră, din nou inedit… De ce?

Asociația Art&Co este onorată să fie partener pentru proiectul “Cunoaște-ți istoria prin atingere” organizat de Muzeul de Istorie Galați în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe și Asociația Nevăzătorilor din România; un proiect care se adreseaza persoanelor cu nevoi speciale (de vedere) din județul Galați și zonele apropiate, proiect ce va accesibiliza patrimoniul cultural a două muzee din regiuni diferite: Muzeul de Istorie Galați(un muzeu cu tradiție care pentru prima dată preia inițiativa la nivel regional și organizează o activitate muzeală de asemenea anvergură pentru publicul nevăzător) și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sf. Gheorghe(un muzeu tânăr dar cu o activitate remarcabilă nu doar din punct de vedere științific ci și din punctul de vedere al activităților muzeale, fiind de asemenea primul muzeu de arheologie din România care a accesibilizat vizitarea expoziției muzeale persoanelor nevăzătoare iunie-iulie 2012).
Pe scurt, abia așteptăm să descoperim machetele.. folosindu-ne în loc de vedere de simțul tactil 🙂

Din reacțiile persoanelor cu deficiențe de vedere:
„Am fost anunțați despre acest proiect, iar nevăzătorii pe care am reușit să îi anunțăm până în prezent au primit vestea cu entuziasm. Este pentru prima dată în viața lor când vor putea vizita un muzeu și vor putea pipăii obiectele expuse, fiind binecunoscut că în muzee, de regulă, nu este permisă atingerea obiectelor. Aici vor avea la dispoziție machete special realizate, care pot fi pipăite. În luna octombrie urmează să organizăm o excursie la acest muzeu. Avem timp, până atunci, să îi anunțăm pe toți nevăzătorii, iar cei care vor dori, vor putea participa la această excursie”, a declarat Elena Smighelinschi, referent în cadrul Filialei Vrancea a Asociației Nevăzătorilor din România.
sursă: http://www.monitorulvn.ro/articole/nevazatorii-din-vrancea-vor-merge-la-muzeu_2_134916.html

„În multe dintre muzee, nu ne lasă să atingem exponatele, iar faptul că acum vom putea, ne bucură. Nevăzătorii percep anumite obiecte în mod diferit. Le mulţumesc pe această cale celor care au iniţiat programul. Cei din cadrul asociaţiei sunt nerăbdători să viziteze expoziţia, tot întrebând când vor putea veni”, a declarat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor filiala Galaţi
Sursă: http://www.monitoruldegalati.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=15364%3Ao-oansa-pentru-nevazatori-istorie-prin-atingere&catid=18%3Aeveniment

Proiect Cunoaște-ți istoria prin atingere