Simte Literatura – expoziție tactilă

28.11.2012

“Simte Literatura” la Târgul Internațional Gaudeamus – Carte de învăţătură,

ediția a XIX a  (21-25.11.2012 – București)

Dragi prieteni,

Asociaţia Art&Co a avut deosebita plăcere să participe la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, ediția a XIX a, cu prilejul căreia, a fost prezentată expoziția tactilă ”Simte Literatura”, parte din proiectul cu același nume, realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Comunitară din Iași – și finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

În perioada 21-25.11.2012, expoziția tactilă „Simte Literatura” a fost prezentă la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, singurul eveniment de acest gen din lume organizat şi iniţiat de un post public de radio, eveniment expozițional ce a ajuns în acest an la a XIX – a ediţie, găzduit la Romexpo, București.

În cadrul Târgului, ne-am bucurat de prezența unui număr impresionant de vizitatori interesați de proiectul „Simte Literatura” care au hotărât să ia parte la turul tactil asemeni unei persoane nevăzătoare, prin descoperirea casei memoriale cu ochii închiși. Mai mult de atât, expoziția a atras vârste și categorii sociale variate, cel mai mic vizitator care și-a folosit simțul tactil având doar 14 luni. Astfel, expoziţia tactilă  „Simte Literatura” a înregistrat un număr de aproximativ 5500 de participanți direcți pe întreg parcursul târgului.

Inițiativa Asociației Art&Co și a partenerilor acesteia a fost foarte mult apreciată de publicul participant la Târg și de diverși actori din domeniul cultural. În Cartea de impresii a expoziției regăsim sugestiile extrem de grăitoare ale vizitatorilor, care nu s-au sfiit să-și exprime uimirea si admirația pentru un astfel de proiect, îndemnadu-ne să continuăm realizarea de proiecte și expoziţii tactile destinate în primul rând persoanelor nevăzătoare, cu tematică şi profil diferit.

După încheierea Târgului Internaţional GAUDEAMUS– Carte de învăţătură, expoziția tactilă „Simte Literatura” s-a întors la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, județul Covasna, unde, deja integrată în circuitul muzeal, poate fi vizitată zilnic, de marţi până sâmbătă între orele 9:00 – 17:00 şi duminica între orele 10:00 – 15:00.

Atât organizatorii, cât şi partenerii proiectului „Simte Literatura” mulţumesc încă o dată Domnului Director Executiv Vladimir EPSTEIN și doamnei Irina UNGUREANU pentru invitația de a participa la evenimentul-emblemă al pieţei editoriale. (http://www.gaudeamus.ro/)   

Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către echipa de proiect și toţi colaboratorii care au contribuit la realizarea acestuia proiect.

Parteneri media:  ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA (www.tataia.net), Radio Lyt (www.radiolyt.ro), SapteSeri (www.sapteseri.ro)

Cu drag,
Echipa Art&Co

Contact: coordonator proiecte Mariana Mihai // +40758 074 891

Like us on FB 🙂 http://www.facebook.com/Asociatia.Art.and.Co

“Simte Literatura”
– prima casă memorială accesibilă publicului cu deficienţe de vedere din RomâniaSIMTE LITERATURA - expozitie tactila

15.11.2012

COMUNICAT
Rezultate proiect “Simte Literatura” (9.10-15.11.2012 – Araci, jud. Covsna)
“Simte Literatura” în vizită la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură (21-25.11.2012 – Bucureşti)

Asociaţia Art&Co anunţă încheierea  proiectului „Simte Literatura”  în data de 15.11.2012, proiect realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Comunitară, proiect  finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Prin proiectul cultural „Simte Literatura” Asociaţia Art&Co şi-a propus să promoveze patrimoniul cultural muzeal al Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sf. Gheorghe publicului nevăzător din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov,  prin realizarea expoziţiei „Simte Literatura” – devenind astfel prima expoziţie tactilă ce accesibilizează o casă memorială din România – Casa Memorială a scriitorului Romulus Ciofec din Araci, judeţul Covasna.

Turul expoziţional tactil „Simte Literatura”  a fost alcătuit din 2 machete tridimensionale (reprezentarea la scară a casei memoriale a scriitorului Romulus Cioflec cât si a camerei cu biroul scriitorului) şi 2 busturi în mărime naturală cu portretele scriitorului la diferite vârste.  Expoziţia a fost însoţită de un ghid printat Braille şi un ghid audio în limbile română şi maghiară. Turul muzeal a fost completat de un scurt volum tipărit în Braille, în limbile română şi maghiară, intitulat „Romulus Cioflec. Călător în Europa”, care conţine fragmente din operele scriitorului, oferind o privire de ansamblu asupra creaţiei sale literare.  Vizitatorii cu deficienţe de vedere au primit din partea organizatorilor CD-uri audio atât cu ghidul audio al expoziţiei cât şi cu varianta audio a volumului printat în braille „Romulus Cioflec. Călător în Europa” pentru a putea accesa informaţii cu privire la patrimoniul muzeal şi în afara casei memoriale Romulus Cioflec, cât şi pentru a putea disemina informaţiile şi altor persoane interesate.
Expoziţia tactilă „Simte Literatura” (9 octombrie – 15 noiembrie 2012) a atras un număr de 392 de vizitatori, din care 135 vizitatori cu deficienţe de vedere, în principal din judeţele Covasna, Harghita şi Braşov. Vizitarea expoziţiei a fost gratuită.
Iniţiativa Asociaţiei Art&Co a fost foarte bine primită atât de publicul ţintă, publicul larg cât şi de alţi parteneri din domeniul cultural. Şi de această dată sugestiile vizitatorilor au fost exprimate şi primite cu mare deschidere de organizatori, mai ales îndemnul de a continua realizarea a cât mai multe proiecte de expoziţii tactile destinate în primul rând persoanelor nevăzătoare, cu tematică şi profil diferit: monumente istorice, ştiinţele naturii, etnografie şi folclor, costum popular şi chiar muzică şi instrumente muzicale. De asemenea, în perioada 21-25.11.2012, expoziţia „Simte Literatura” va fi prezentă la Târgul Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, singurul eveniment de acest gen din lume organizat şi iniţiat de un post public de radio, eveniment expoziţional ce ajunge în acest an la a XIX – a ediţie, găzduit la Romexpo, Bucureşti. După încheierea Târgului Internaţional GAUDEAMUS expoziţia „Simte Literatura” va reveni la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, judeţul Covasna, unde va fi integrată în circuitul muzeal, preţul biletului de intrare fiind de 1,5 lei (elevi/studenţi), 3 lei (pensionari) şi 6 lei (adulţi).
Atât organizatorii, cât şi beneficiarii proiectului „Simte Literatura” mulţumesc finanţatorului, Administraţia Fondului Cultural Naţional, pentru oportunitatea acordată de a realiza un astfel de proiect, pentru încrederea în reuşita acestuia, cât şi tuturor partenerilor care au contribuit la realizarea proiectului, la promovarea acestuia şi la continuarea sa.  Mulţumirile noastre se îndreaptă şi către echipa de proiect şi toţi colaboratorii care au contribuit la obţinerea şi depăşirea rezultatelor propuse iniţial.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi prin telefon sau e-mail – Andrea Deak  – mobil: 0735561675, e-mail: as.artandco@gmail.com.

Parteneri media:  ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA (www.tataia.net), Radio Lyt (www.radiolyt.ro), SapteSeri (www.sapteseri.ro)

Cu stimă,
Andrea Deák
Manager proiect Simte Literatura
Asociaţia Art&Co
www.art-co.ro
Like us on FB 🙂 http://www.facebook.com/Asociatia.Art.and.Co

————————-
01.10.2012
Vizitatorii sunt așteptați cu nerăbdare acasă la scriitor, care a pregătit toate cele necesare pentru întâmpinarea oaspeților într-un colț parcă rupt din povești, presărat cu soare și ciripit voios de păsărele…
Vă invităm începând cu marți, 9 octombrie a.c. la Casa Memorilă Romulus Cioflec din Araci, Jud. Covasna, pentru a călători cu ajutorul simțului tactil printre amintiri și cuvinte…
Perioadă expoziție: 9.10,2012-15.11.2012

Programare vizite ghidate pentru persoane cu deficiențe de vedere:
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR – www.mncr.ro): secretariat@mncr.ro, 0267.314.139
Asociația Nevăzătorilor din Romînia (ANR – www.anrv.ro):
Filiala interjudeteana Covasna – Harghita: hranvr@gmail.com, 0266.37.10.97
Filiala Brașov: bvanvr@gmail.com, telefon / fax: +4-0368-429.123, +4-0268-478.328 http://www.nevazatoribrasov.ro/

Informații utile Cum să ghidați un nevăzător:
http://www.nevazatoribrasov.ro/ghid/index.htm
Simte Literatura - expozitie tactila

————————-

32 / 16 August 2012
COMUNICAT

“Simte Literatura” – prima casă memorială accesibilă publicului cu deficienţe de vedere din România

Asociaţia Art&Co, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Comunitară vă invită la o nouă expoziţie tactilă, intitulată Simte literatura. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi vine în continuarea proiectului Atinge istoria, recent încheiat (rezultate http://art-co.ro/proiecte/atinge-istoria/).

Proiectul Simte Literatura îşi propune să promoveze patrimoniul cultural muzeal administrat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni publicului nevăzător, propunând acestuia vizitarea unei noi expoziţii inedite. Turul expoziţional special realizat la Casa Memorială a scriitorului Romulus Cioflec din Araci, jud. Covasna, pentru persoanele cu deficienţe de vedere, va fi alcătuit din 2 machete tridimensionale şi 2 busturi în mărime naturală cu portretele scriitorului la diferite vârste. Expoziţia va fi însoţită de un ghid printat Braille şi un ghid audio în limbile română şi maghiară. Fiind vorba de viaţa şi opera unui scriitor, organizatorii completează turul muzeal şi cu un scurt volum tipărit în Braille, în limbile română şi maghiară, intitulat „Romulus Cioflec. Călător în Europa”, care va conţine fragmente din operele scriitorului, oferind o privire de ansamblu asupra creaţiei sale literare. Volumul va fi distribuit către filialele ANVR din România.

Expoziţia tactilă Atinge istoria a fost foarte bine primită, astfel încât, bazându-ne şi pe sugestiile vizitatorilor de a realiza cât mai multe proiecte de expoziţii tactile destinate în primul rând persoanelor nevăzătoare, cu tematică şi profil diferit, am considerat necesară organizarea unei expoziţii pe profil memorialistic. Casa Memorială a scriitorul Romulus Cioflec devine astfel prima casă memorială accesibilă publicului cu deficienţe de vedere din România.

Expoziţia Simte literatura va fi deschisă pe tot parcursul lunii Octombrie a.c. la Casa Memorială a scriitorului Romulus Cioflec din Araci, jud. Covasna unde vă aşteptăm cu mic cu mare să trăiţi o experienţă specială, propunându-vă un tur muzeal ghidat de simţul tactil.

Pentru detalii suplimentare vă rugăm să ne contactaţi prin telefon sau e-mail – Andrea Deak  – mobil: 0735561675, e-mail: as.artandco@gmail.com.

Parteneri media:  ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA (www.tataia.net), Radio Lyt (www.radiolyt.ro), SapteSeri (www.sapteseri.ro)

Vă aşteptăm!
Cu stimă,
Andrea Deák
Manager proiect Simte Literatura

TÁJÉKOZTATÓ

“Érezd az irodalmat” – az első emlékház Romániából látássérült vendégeknek

Az Art&Co Egyesület, a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum, a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség és a Az Együttmüködés és Közösségi Fejlödés Egyesület meghívja önt egy újabb, speciálisan látássérültek számára készült kiállításra, aminek a cime Érezd az irodalmat. A projektet az AFCN –   a romániai kulturális nemzeti alap támogatja anyagilag és a nemrég befejeződött Érintsd meg a történelmet projekt folytatása (a projekt eredményeiről bővebben itt: http://art-co.ro/proiecte/atinge-istoria/).

Az projekt célja, hogy bemutassa a Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeum kultúrális örökségét a látássérült közönségnek. Az árapataki Romulus Cioflec emlékházhoz szervezett látogatásokon 2 darab három dimenziós makett és a költő két, külőnböző életkorát ábrázoló életnagyságú mellszobra fogadja a látássérült vendégeket. A kiállításhoz egy Braille írásjelü nyomtatott kalauz is tartozik román és magyar nyelven. Mivel a kiállítás az író életéről és műveiről szól, a szervezők kiegészítik a látogatást az író “Romuls Cioflec. Utazó Európában” című könyvének egy rövid, Braille-ben nyomtatott változatával, románul és magyarul. A könyvecskét a romániai Vakok és gyengénlátók országos szövetség terjeszti.

Az Érintsd meg a történelmet kiállítás nagy sikernek örvendett, ezért, a látogatók azon javaslatára, hogy szervezzünk minél több tapintható kiállítást minél több témakörben, úgy éreztük, hogy szükség van egy ilyen emlékházat bemutató kiállításra. A Romulus Cioflec Emlékház ennélfogva az első olyan műemlék Romániából, ami megnyitja kapuit a látássérülteknek.

Az Érezd az irodalmat kiállítás egész október hónapban nyitva lesz az árapataki (Kovászna megye) Romulus Cioflec emlékházban, ahol szeretettel várunk mindenkit aki egy speciális élményre vágyik, egy tapintható tárlatvezetés keretében.

Bővebb információkért kérjük lépjenek kapcsolatba velünk telefonon vagy e-mailen: Deák Andrea – mobil: 0735561675, e-mail: as.artandco@gmail.com

Médiapartnerek:  ArtClue: Eastern Europe Art Magazine (www.artclue.net), Ceaşca de Cultură (www.ceascadecultura.ro), Întorsura Buzăului (www.intorsura.ro), Mesagerul de Covasna (www.mesageruldecovasna.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Modernism: Tabloid de Artă şi Stil (www.modernism.ro), Observatorul de Covasna (www.covasnamedia.ro), Online Gallery: Pixels of Culture (www.onlinegallery.ro), Radio ItsyBitsy (www.itsybitsy.ro), Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Salut Bucureşti (www.salutbucuresti.ro), Vernisaje: Art Events Romania (www.vernisaje.com), WebCultura (www.webcultura.ro), TATAIA (www.tataia.net), Radio Lyt (www.radiolyt.ro), SapteSeri (www.sapteseri.ro)
Szeretettel várunk mindenkit!
Tisztelettel,
Deák Andrea
Érezd az irodalmat Projekt Manager

————–
10 August 2012
Asociaţia Art&Co, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Asociaţia Nevăzătorilor din România și Asociația pentru cooperare și dezvoltare comunitară vă invită la o nouă expoziţie tactilă, intitulată Simte literatura. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi vine în continuarea proiectului Atinge istoria, recent încheiat.

Proiectul SIMTE LITERATURA îşi propune să promoveze patrimoniul cultural muzeal administrat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni publicului nevăzător, propunând acestuia vizitarea unei noi expoziţii inedite la Casa Memorială a scriitorului Romulus Cioflec din Araci, jud. Covasna.