InnerSound #4 TOUCH

Mihai Măniceanu InnerSound 2016

November 22, 2016

Personificare a zicalei “apele liniştite sunt adânci”, Mihai Măniceanu tace, face şi este, în linişte, unul din cei mai talentaţi muzicieni din România. Spun muzician pentru că Mihai este, în egală măsură, un pianist fenomenal – calitate în care a şi participat la ediţia din 2016 a festivalului InnerSound -, un compozitor de mare forţă, dar şi un fin şi profund analist, pe lângă activitatea pedagogică desfăşurată în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Aşa că mă bucur că am ocazia să aduc o modesta contribuție în a pune în lumină un om care chiar merită să fie pus în lumină. Mai ales că singur, nu o face; de altfel, a refuzat să îşi interpreteze propria muzică în recitalul de la ARCUB Gabroveni din 30 septembrie. În schimb a interpretat-o pe a mea, lucru de care voi face abstracţie în prezentul text (care nu este neapărat o cronică ci, mai degrabă, o încercare de portret pornind de la menţionatul eveniment). Să încep cu primul cap al creaturii “bicefale” – termen împrumutat din titlul unei lucrări din 2014 semnate de împricinat -, şi anume, Pianistul.

Tema “Touch” a festivalului InnerSound de anul acesta a înglobat şi o serie de recitaluri pentru instrumente cu taste, precum cele trei de pian din seara “Touch the Keys” şi cel de acordeon din finalul festivalului (susţinut de Ghenadie Rotari). Dacă pianista malteză Gabi Sultana a prezentat publicului bucureştean “pianul preparat”, iar Cătălin Creţu, “interacţiunile cu tehnologia”, subtitlul recitalului lui Măniceanu a fost, simplu, “Virtuozul”. Un calificativ pe deplin meritat şi câştigat pe parcursul ultimilor ani, prin activitatea interpretativă impresionantă în cadrul diverselor manifestări axate pe muzica modernă şi contemporană, dintre cele mai notabile amintind Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi din Bucureşti sau festivalul Timsonia din Timişoara.

Una din primele mele amintiri cu Mihai, pe care îl ştiu de 16 ani şi care mi-a fost coleg de facultate, este pasiunea lui pentru opera lui Mircea Cărtărescu, mai cu seamă pentru nuvela “Arhitectul”, în care, în urma unei banale întâmplări, personajul principal devine atât de fascinat de sunet (în cazul respectiv, cel al unui claxon de automobil), încât recreează pas cu pas istoria muzicii, devenind una cu maşina, o creatură fantastică ce acaparează treptat întregul glob pământesc. Mi-a rămas întipărită pe retină această imagine, pe care Măniceanu a şi exploatat-o din punct de vedere muzical în lucrarea sa pentru ansamblu de percuţii Mishiba(2016), a unui alchimist/arhitect miriapod aplecat asupra instrumentului-maşinărie cu care devine treptat, prin osmoză, un singur tot.

Cam asta este senzaţia când cântă Mihai, mai ales că, în cazul acestui recital, muzica chiar a explodat dintr-un singur sunet (o altă similaritate cu nuvela): prima lucrare interpretată a fost delicioasa Musica ricercata a lui György Ligeti, o suită din prima perioadă de creaţie a compozitorului (1953) care porneşte cu un sunet şi ajunge să le câştige, în ultima parte, pe toate 12, trecând prin zone minimaliste, apoi bartokiene, alternând umorul (căteodată absurd) cu nostalgia  şi tensiunea. Au urmat superbul preludiu nr. 11 din Vingt regards sur l’enfant-Jésus de Olivier Messiaen, “Prima comuniune a Fecioarei” (1944), unde ghirlande de figuraţii şi “cântece de păsări” se întrepătrund cu lente corale şi clopote adânci într-o formă mozaicată; “Interludiu” şi “Toccata” din Suita a II-a pentru pian de Remus Georgescu (1963); o lucrare atipică pentru Salvatore Sciarrino, Anamorfosi(1980), care mixează măiestrit Jeax d’eaux de Ravel cu Singing in the Rain. Dar punctul de atracţie al recitalului a fost, cu siguranţă, finalul exploziv, Sonata nr. 1 de Henryk Górecki (1956/84/90); iar dacă pe parcursul recitalului, Măniceanu a demonstrat rafinament şi fină inteligenţă în a doza şi alterna culori, nuanţe, subtilităţi, frazări particulare, caractere şi moduri de atac, Górecki i-a permis “miriapodului” să se dezlănţuie într-o jubiliară înlănţuire de acorduri brutale.

Al doilea cap al bicefalului este Compozitorul, iar aici regăsim aceeaşi visceralitate cinetică frenetică din stilul interpretativ, aceeaşi acribie pentru detaliu, aceeaşi forţă motorică neexcluzând rafinamentul, umorul, dar şi momente de nostalgie contemplativă. Sempre risolutoReductio ad absurdum (concerte de pian), Rame şi cioburi (pentru pian la patru mâini şi doi percuţionişti), Or (pentru soprană şi ansamblu), Raveliana (pentru cvartet de fagoturi), Invitaţie la vals (pentru ansamblu cameral) sau Crescendo (pentru vioară solo) sunt doar căteva dintre lucrările ce demonstrează un talent impecabil (numeroase dintre ele distinse cu premii) şi un limbaj deja foarte uşor de identificat. Minuţiozitatea arhitecturală în micro şi macro structuri este caracterizată în general de alcătuiri modale pornind de la o mică celulă de 2-3 sunete şi toate variantele ei (ca nişte gigantice turnuri sonore de Lego), dar şi de integrarea subtilă a citatelor distorsionate sau a influenţelor stilistice într-un limbaj postmodern proaspăt şi incitant. Toate acestea sunt parţial detaliate în cartea lui Mihai Măniceanu, O teorie a modurilor supraoctaviante. Aplicaţii în lucrări de Ştefan Niculescu şi în lucrări proprii, publicată în urma studiilor doctorale la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (unde a şi terminat două rânduri de studii – facultatea de interpretare, mai întâi, apoi cea de compoziţie).

Mă bucură nespus iniţiativele de tipul InnerSound, care promovează o generaţie prea tânără pentru a fi susţinută de vechile organizaţii şi instituţii “de profil”, dar prea matură pentru a mai intra în vizorul noilor organisme culturale, focalizate pe generaţia fresh de 20 şi ceva de ani. Avem nişte artişti incredibili care merită urmăriţi şi iubiţi, hai să-i descoperim! Şi vă doresc şi vouă ce îmi doresc şi mie, cât mai multe recitaluri şi lucrări semnate Mihai Măniceanu.

Diana Rotaru

– 

Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUSINNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

Parteneri: Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, Noumax, Wearebasca, CIMRO.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Zeci de creații muzicale, foto, video și multimedia prezentate în cadrul InnerSound #4 TOUCH

innersound 2016

October 19, 2016

În perioada 28 septembrie – 1 octombrie a avut loc cea de-a patra ediție a InnerSound New Arts Festival. Cele patru zile ale festivalului au oferit publicului o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane în relație cu artele vizuale și multimedia, tema ediției – TOUCH fiind o invitație la a depăși rolul de spectator și a interacționa cu actele artistice din cadrul festivalului ca participant.

Timp de 4 zile, The Ark, Cinema Elvira Popescu, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu au găzduit concerte, expoziții, instalații și workshopuri  a peste 65 de artiști din 7 țări. În ultima zi a festivalului, juriile formate din Andrei Ujică, Claudiu Mitcu  și Cătălin Cristuțiu – film și Cosmin Bumbuț, Nicu Ilfoveanu și Șerban Mestcăneanu – foto-video, au oferit premiile InnerSound 2016.

“În cele patru zile de festival, cei peste 65 artiști din șapte țări  au creat pentru public un univers alternativ, caracterizat de  o energie pozitivă  ieșită din comun și constantă ca intensitate  la fiecare concert, expoziție sau workshop creativ. A fost totodată ediția cu cele mai multe personalități din zona artelor vizuale și multimedia.” – Sabina Ulubeanu, Director Artistic InnerSound

Câștigătorii celei de-a patra ediții InnerSound 2016 sunt:

  • Raluca Croitoru – Mențiune pentru proiecte foto-video prezentată de Nicu Ilfoveanu
  • Andrada Roșu – Premiul Teodora Maftei prezentat de Șerban Mestecăneanu
  • Kuesti Fraun, filmul Eiland – Premiul publicului pentru film prezentat de Cătălin Crețu
  • Șerban Marcu – Premiul publicului pentru muzică de film prezentat de Diana Rotaru
  • Aurelian Băcan – Mențiune pentru cea mai bună dramaturgie muzicală prezentată de Sabina Ulubeanu
  • Mira Chendler, filmul Mannetjes – Trofeul InnerSound oferit de Andrei Ujică

Trofeul InnerSound este o creație a sculptorului Liviu Marcu.

La finalul celei de-a patra ediții, organizatorii InnerSound dezvăluie câteva din planurile ediției cu numărul cinci:

“Pentru ediția din 2018 dezvoltăm latura cross-over a festivalului, prin performance-uri cu mai multe valențe interactive, precum și cea educativă, prin ateliere pentru toate vârstele. În același timp, continuăm misiunea InnerSound de a aduce muzica contemporană cultă în fața publicului, alături de promovarea  celor mai talentați tineri compozitori români, relevați publicului de ansambluri camerale internaționale cu o reputație strălucitoare. Despre tema următoarei ediții vă pot spune deocamdată doar că va fi o surpriză provocatoare.” – Sabina Ulubeanu, Director Artistic Innersound.

 

Lista câştigătorilor InnerSound #4

innersound 2016 winners

October 3, 2016

A patra ediţie a InnerSound New Arts Festival a adus laolaltă o mulţime de artişti extrem de talentaţi. Ne-am bucurat să avem alături de noi un public avizat, care a apreciat atât concertele, cât şi expoziţiile foto şi instalaţiile prezentate.

La fel ca la ediţia din 2014, s-au acordat o serie de premii pentru muzică, film şi fotografie. Iată lista premiilor:

Menţiune foto video – Raluca Croitoru
Premiul Teodora Maftei – Andrada Roșu
Premiul publicului pentru film – Eiland, Kuesti Fraun
Premiul publicului pentru muzică – Șerban Marcu
Mențiune pentru cea mai bună dramaturgie muzicală – Aurelian Băcan
Trofeul InnerSound – Mannetjes, Mira Chendler

Rezultatele competiției de proiecte foto-video TOUCH
foto concurs innersound touch 2016

September 28, 2016

Rezultatele competiției de proiecte foto-video TOUCH vor fi dezvăluite în ultima seară a festivalului, sâmbătă, 1 octombrie, la The ARK.

Juriul a decis: din 25 de inscrieri, patru finaliști și nouă participanți la concurs deopotrivă vor fi prezentați publicului  în cadrul expoziției foto-video TOUCH.

Premiul Teodora Maftei va fi anunțat sâmbătă, 1 octombrie, la The ARK, iar următorii artiști vor expune pe parcursul celor 4 zile de festival:

Finaliștii concursului :

Florina Luput – fotografie
Andrada Roșu- fotografie
Raluca Croitoru – video
Cineclub Studențesc Reșița – video

Selecție de fotografii a participanților la concurs:

Andreea Andrei
Dana Borcea
Cătălina Filip
Florin Ghebosu
Ștefan Iordache
Tiberiu Novac
Norbert Fodor
Ionuț Maga
Anton Marinescu

Tactile Cinema Workshop cu Klara Ravat

workshop film innersound touch 2016

September 21, 2016

O aventură pe 16 milimetri!
Fă un film cu mâinile tale, trăiește experiența pe care ți-o oferă un cinema tactil.

În acest workshop de o zi, participanții vor învăța cum să manipuleze suprafața unui film prin diferite tehnici plastice fără o camera de filmat (cum ar fi pictatul, zgâriatul, lipitul). În acest fel, împreună, vom crea și da viață unui film experimental, pe 16mm.

Ziua va începe cu o scurtă vizionare a lucrărilor unor creatori de film care au mai folosit această metodă. Iar apoi ne apucam de treabă! Scopul nostru este acela de a-l convinge pe fiecare participant să exploateze și exploreze abilitatea de a crea mișcare prin manipulare tactilă.

Dacă ne place rezultatul, îl vom viziona cu public în ultima seară a festivalului – 1.10.2016, la The Ark, însoțit de o improvizație muzicală.

Ne întâlnim să lucrăm împreună Joi, 29.09.2016  de la  ora 11:00, la  Universitatea Națională de Muzică din București, în Mediatecă.

Atelierul se desfășoară în  limba engleză, fără traducător.
Limita minimă de vârstă: 14 ani
Înscrieri la contact@innersound.ro
Deadline: 27.09.2016

Locuri disponibile: 10

Participarea la workshop este gratuită.
Mai multe detalii despre Klara Ravat: http://www.klararavat.com/
 Evenimentul este susținut de Institutul Goethe din București.
Programul complet al celei de-a patra ediţii a InnerSound New Arts Festival

Innersound Touch

September 15, 2016

O seară dedicată muzicii şi filmului mut, concerte camerale, instalaţii multimedia, workshopuri creative şi invitaţi de excepţie, toate ating Bucureştiul la ediţia a patra a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL, între 28 septembrie şi 1 octombrie

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

Unite de conceptul festivalului, TOUCH, evenimentele celei de-a patra ediții a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL propun pasionaților de cultură să redescopere puterea artei  de a genera inovația în orice domeniu și de a îi aduce  mai aproape de viitor. Tema festivalului provoacă publicul să reflecteze asupra atingerii: ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie, într-un mix seducător de acțiune și reverie.

Prima zi de festival , în 28 septembrie la The Ark, ora 19:30,  îi aduce în concert pe membrii cvartetului de coarde Ad Libitum : Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă- vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă şi Filip Papa- violoncel. Cvartetul este o prezenţă rară pe scenele bucureştene, iar ocazia va fi cu atât mai specială cu cât cei 4 muzicieni vor interpreta compoziţia câştigătoare din competiţia InnerSound, piesa Glances of Memoriesa tânărului compozitor Sebastian Androne. Concertul va avea loc în Ground Floor, acompaniat vizual de expoziția foto-video – TOUCH.

La ora 21:00, în Lower Floor/Underground, va avea loc vernisajul expoziției de instalații sunet-multimedia, cu participarea artiștilor Svetlana Maras (Serbia), Matei Bejenaru, Livia Mateias, Marius Jurca, Minim (Diana Dulgheru), Syntax (Laurian Bardos), Gabriel Kelemenn și Ioana Vreme. Curatorul expoziției este Ciprian Ciuclea.

În a doua zi de festival, joi, 29 septembrie, la ora 18:30,  va avea loc la Cinema Elvira Popescu Silent Film Night, un eveniment unic în România: 10 scurtmetraje contemporane mute, narative, experimentale și de animație, intrate în competiția pentru Trofeul InnerSound,  vor fi acompaniate de o coloană sonoră compusă pe parcursul lunii august de 10 tineri compozitori români, în interpretarea ansamblului SonoMania, dirijat de Alexandru Mija. InnerSound este singurul festival din România care dedică o seară filmului mut contemporan acompaniat de muzică de cameră live.

Invitatul special al evenimentului este David OReilly, artist irlandez stabilit în Los Angeles, cunoscut pentru  animațiile sale multipremiate internațional, video games și artă digitală, David OReilly este și cel care semnează  efectele speciale din filmul “Her”, în regia lui Spike Jonze, cu Joaquin Phoenix în rolul principal. În cadrul InnerSound va fi proiectată animația sa intitulată Black Lake, în afara concursului, însoțită de muzica orginală  semnată de compozitoarea Sabina Ulubeanu.

Seara a treia, intitulată TOUCH THE KEYS, propune  de la ora 19:00 la ARCUB trei recitaluri de pian cu sonorități ce parcurg un traseu fascinant, de la muzica secolului XX și pian preparat până la improvizații însoțite de live electronics. Mihai Măniceanu, Gabi Sultana (Malta) şi Cătălin Creţu ne vor demonstra cât de versatil este instrumentul cu clape în secolul XXI.

Festivalul se încheie sâmbătă, 1 octombrie, cu o seară electro-contemporană la The Ark. Începând cu ora 19:30, Acordeonistul Ghenadie Rotari, olandezii de la Project 128 şi DJ Lukatoyboy vor îmbina muzica clasică contemporană cu beaturi electronice, tehno acustic și dj experimental.

Totodată, juriile formate din Andrei Ujică, Claudiu Mitcu  și Cătălin Cristuțiu – film și Cosmin Bumbuț, Nicu Ilfoveanu  si Șerban Mestcăneanu – foto-video, vor dezvălui câștigătorul Trofeului InnerSound pentru scurt metraj mut  și al premiului Teodora Maftei pentru cel mai bun proiect foto-video.

În paralel cu evenimentele muzicale, vor avea loc workshopuri pentru copii și tineri susţinute de artiştii prezenţi la festival, precum şi prezentări ale unor proiecte de artă contemporană.

Preţul biletelor pentru prima zi de festival este 35 de lei, pentru a doua zi de 25 de lei, iar pentru ultimele 2 zile preţul este de câte 30 de lei. Abonamentele pentru cele 4 zile de festival sunt disponibile la preţul de 75 de lei.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române semnalizate Bilete.ro , la Casieria Palatul Național al Copiilor București și la Casieria Metrou Unirii 1 București.

Despre  INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL: Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS, INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

InnerSound New Arts Festival este un eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și susținut de Raiffeisen Bank

Parteneri: Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, AQUA Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, CIMRO, artouching, Noumax, Wearebasca, EPSON, Undersound, Kodex, Alldeco, Rue du Pain, VRTW

Parteneri media: RFI, LiterNet, Radio România Cultural, DoR, VICE, Institute, The Magazine, Business Review, Accente, AnaMariaOnisei.ro.

Mai multe detalii despre InnerSound New Arts Festival, precum și programul complet al celei de-a patra ediții se regăsesc  pe siteul oficial www.innersound.ro sau  pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/InnerSound.Bucharest.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Ciprian Ciuclea şi Cătălin Creţu la International Platform for New Sounds & Dance Venice

Innersound 2016

September 9, 2016

Ediţia a 4-a a InnerSound New Arts Festival se apropie cu paşi repezi, însă până atunci artiştii invitaţi în acest an participă la alte evenimente cu proiecte extrem de interesante.

Cătălin Creţu, fondator InnerSound, pe care îl veţi putea vedea în ziua a 3-a de festival şi Ciprian Ciuclea, curatorul expoziției multimedia din cadrul InnerSound, sunt în aceste zile la International Platform for New Sounds & Dance Venice.

Proiectul 2565 main [Relative Position] este o colaborare dintre cei doi artişti, gândit ca un spațiu multimedial în care o proiecție video principală, de mari dimensiuni, pe 3 canale, este combinată cu o a patra dimensiune interactivă, unde o cameră video preia dinamica publicului și modifică în timp real sunetul generat.

Prima secțiune video folosește imagini dinamice capturate cu un telescop newtonian de 8 inch, folosind filtre Baader, Green #58 și Infra Red cut. Mișcarea soarelui a fost înregistrată cu o cameră de înaltă rezoluție în timp real și apare amplificată de rotația Pământului.
A doua secțiune video prezintă imagini capturate cu ajutorul unui microscop.

Filmele selectate în cadrul InnerSound #4

Claudiu Mitcu Call InnerSound Shorts Animations

August 26, 2016

Juriul a decis. Iată care sunt filmele selectate pentru secţiunea de short silent films din cadrul InnerSound New Arts Festival:

1. Ana Dascalu (RO) – Foșnete-n surdină
2. Vera Surățel (RO) – Experimental
3. Sophia Schiller (DE) – Panda
4. Mira Chendler (NL) – Mannetjes
5. Paul Stefanescu (RO) – Lament
6. Mariia Merkulova (RU/DE) – To be or not to be
7. Klara Ravat (ES/DE) – Pixel Jungle
8. Kuesti Fraun (DE) – Eiland

9. Betina Kuntzsch (DE) – Meshes
10. Andra Vlăsceanu (RO) – Point of View

Special Guest David OReilly (IE/US) – Black Lake

Compozitori:  Aurelian Băcan, Sebastian Dumitrescu, Tudor Feraru, Diana Gheorghiu, Șerban Marcu, Gabriel Mălăncioiu, Megumi Okuda, Diana Rotaru, Alexandru Sima, Simona Strungaru, Sabina Ulubeanu.

Interpretează ansamblul SonoMania: Mihai Pintenaru – clarinet, Raluca Stratulat – vioară, Tamara Dica – violă, Eugen-Bogdan Popa – violoncel.

Dirijor: Alexandru Mija
Director Artistic SonoMania: Diana Rotaru

Competiţia Silent Short Films are loc joi, 29 septembrie, la Cinema Elvira Popescu, în cadrul InnerSound New Arts Festival #4.

Call proiecte foto-video

Call for foto-video Touch

August 22, 2016

Artiștii vizuali  se pot înscrie până în data de 6 septembrie la competiția de proiecte foto-video TOUCH, desfășurată in cadrul celei  de-a patra ediție a InnerSound New Arts Festival. Cel mai bun proiect va primi premiul onorific „Teodora Maftei”.

InnerSound New Arts Festival dă startul înscrierilor în competiţia de proiecte fotografice din cadrul celei de-a patra ediții a festivalului. Competiției de fotografie, aflată la cea de-a treia ediție, i se alătură în mod natural și componenta video. De anul acesta, artiștii vizuali care doresc să își vadă lucrările expuse în cadrul festivalului InnerSound, pot înscrie proiecte foto, video sau mixte până la data de 6 septembrie 2016. Fiecare  proiect fotografic trebuie să conţină între 4 şi 7 fotografii, iar pentru proiectele mixte limita este de maximum 5 fotografii print și un video. Mai multe detalii puteți găsi pe website-ul InnerSound.

Lucrările înscrise până la data de 6 septembrie vor fi analizate de juriul celei de-a patra ediții InnerSound, format din  Cosmin Bumbuț, deținătorul unor burse de cercetare și premii importante precum 2015 Architecture Photographer of the Year, Sony World Photography,   Șerban Mestecăneanu, fotograf independent cu o preocupare deosebită  spre zona muzicii clasice și Nicu Ilfoveanu, artist vizual, cadru didactic la Departamentul de fotografie și imagine dinamică din cadrul Universității de Arte din Bucuresti. Proiectele câștigătoare vor fi prezentate în cadrul unei expoziții la The Ark pe toată perioada festivalului (28 septembrie – 1 octombrie 2016), inclusă în circuitul Noaptea Albă a Galeriilor.

În memoria unei bune prietene a festivalului, jurnalista Teodora Maftei dispărută în incendiul de la Colectiv, premiul pentru cel mai bun proiect îi va purta numele.

Tema celei de-a patra ediții a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este TOUCH și invită la reflecție asupra atingerii ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie.

TOUCH reprezintă și punctul de pornire în realizarea proiectelor foto sau foto-video.

Proiectele fotografice trebuie să conțină 4 până la 7 fotografii, în format jpg, latura lungă 1000 px, rezoluție 72 DPI, iar proiectele foto-video pot fi de factură mixtă (print – maximum cinci  fotografii și video) sau doar video.

Propunerile se pot trimite până în data de 6 septembrie prin transfer electronic și link către Vimeo/Youtube pentru proiectele foto-video, pe adresa: innersound.festival@gmail.com

Tinerii artiști sunt rugați să includă în aplicație un CV sau o scurtă biografie, precum și un text scurt ce descrie legătura cu tema festivalului, TOUCH. Rezultatele urmează să fie anunțate în jurul datei de 10 septembrie.

Cea de-a patra ediție a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL aduce în București între 28 septembrie și 1 octombrie concerte camerale, instalații, film mut și fotografie  precum și workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relație cu artele vizuale și multimedia. Printre invitații acestei ediții se numără: cvartetul  de coarde Ad Libitum ( violoniștii Alexandru Tomescu și  Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bisoc și violoncelistul Filip Papa), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, pianiștii Gabriela Sultana (Malta) și Mihai Măniceanu (România)acordeonistul Ghenadie Rotari (Moldova-Italia), ansamblul  de tehno acustic Project 128 (Olanda),  compozitoarea și artista multimedia  Svetlana Maras (Serbia), soundartist-ul și DJ  experimental Lukatoyboy (Serbia).

Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS, INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

InnerSound New Arts Festival este un eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural și susținut de Raiffeisen Bank.

Parteneri: Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, Noumax, Wearebasca, CIMRO.

Parteneri media: LiterNet, DoR, Ziarul Metropolis, The Institute, Business Review, Unica

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilăde conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

E oficial! InnerSound New Arts Festival primește aplicații pentru ANIMATII/FILME SCURTE.

July 10, 2016

Tinerii artiști își pot înscrie scurtmetrajele mute și de animație la INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL, în cadrul SILENT FILM NIGHT, un eveniment unic în România

Tinerii artiști își pot înscrie scurtmetrajele mute și de animație în competiție până pe 25 iulie 2016 pentru SILENT FILM NIGHT, care se desfășoară în cadrul celei de-a patra ediții a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL (28 septembrie – 1 octombrie, București).

O proiecție specială la Cinema Elvira Popescu, însoțită de o coloană sonoră realizată special de tineri compozitor români și interpretată live de ansamblul cameral Sono Mania (clarinet, vioară, violă și violoncel), cu dirijorul Alexandru Mija la pupitru, precum și Trofeul InnerSound în valoare de 150 de euro se numără printre oportunitățile de care vor beneficia filmele selectate pentru a fi proiectate la SILENT FILM NIGHT. Din juriul competiției fac parte regizorul Andrei Ujică, unul dintre cei mai cunoscuți și premiați regizori de origine română, de asemenea profesor de film la Universitatea Națională din Karlsruhe (Germania), regizorul Claudiu Mitcu,  creatorul unor documentare  multipremiate  precum Circul Vesel, Maria sau recentul Rețeauași monteurul Cătălin Cristuțiu, cunoscut pentru colaborările sale cu regizori precum Radu Jude, regretatul Cristian Nemescu și Nae Caranfil.

 Un eveniment unic în România, singurul care pune împreună arta filmului și cea a compoziției, cu o coloană sonoră interpretată live, SILENT FILM NIGHT are loc pe 29 septembrie, de la ora 20.

Tema celei de-a patra ediții a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este TOUCH și invită la reflecție asupra atingerii:  ca graniță între tehnologie și simțire, ca punct de întâlnire între artist și spectator, ca prim pas concret de la sentiment la materie.

TOUCH reprezintă și punctul de pornire în realizarea scurtmetrajelor, putând fi interpretată în orice tip de limbaj vizual (narativ, experimental, o combinație a acestora etc). Scurtmetrajele trebuie să aibă o durată între 3 și 8 minute.

Înscrierea scurtmetrajelor se poate face până în data de 25 iulie, astfel:

Centrul de Muzică Electroacustică și Multimedia
Universitatea Națională de Muzică din București
Dl. Cătălin Creţu
Str. Ştirbei Vodă nr. 33, sector 1, 010102, București, România
Tinerii artiști sunt rugați să includă în aplicație un CV sau o scurtă biografie, un synopsis sau scenariul filmului, precum și un text scurt ce descrie legătura cu tema festivalului, TOUCH. Rezultatele urmează să fie anunțate în jurul datei de 1 august, iar regizorii selectați vor fi puşi în legătură direct cu tinerii compozitori.

Cea de-a patra ediție a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL aduce în București între 28 septembrie și 1 octombrie concerte camerale, instalații, film mut și fotografie  precum și workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relație cu artele vizuale și multimedia. Printre invitații acestei ediții se numără: cvartetul  de coarde Ad Libitum ( violoniștii Alexandru Tomescu și  Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bisoc și violoncelistul Filip Papa), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, pianiștii Gabriela Sultana (Malta) și Mihai Măniceanu (România)acordeonistul Ghenadie Rotari (Moldova-Italia), ansamblul  de tehno acustic Project 128 (Olanda),  compozitoarea și artista multimedia  Svetlana Maras (Serbia), soundartist-ul și DJ  experimental Lukatoyboy (Serbia).

 Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS, INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

Parteneri: Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, Noumax, Wearebasca, CIMRO.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Detalii pentru presă despre Festival :
Nicoleta Gavrilă  (nicoleta@teamcomm.ro; 0730440449)

Cea de-a patra ediție a INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL aduce în București între 28 septembrie și 1 octombrie concerte camerale, instalații, film mut și fotografie  precum și workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relație cu artele vizuale și multimedia.

cropped-PRINT_ARTCO_SITE_headers_for_InnersCalls.png

June 5, 2016

Printre invitații acestei ediții se numără: cvartetul  de coarde Ad Libitum ( violoniștii Alexandru Tomescu și  Șerban Mereuță, violistul Bogdan Bisoc și violoncelistul Filip Papa), ansamblul cameral SonoMania, dirijorul Alexandru Mija, pianiștii Gabriela Sultana (Malta) și Mihai Măniceanu (România)acordeonistul Ghenadie Rotari (Moldova-Italia), ansamblul  de tehno acustic Project 128 (Olanda),  compozitoarea și artista multimedia  Svetlana Maras (Serbia), soundartist-ul și DJ  experimental Lukatoyboy (Serbia).

Pentru aplicații proiecte Silent shorts/animations aici  sau Photo-video projects aici

Organizat de Asociația Art&Co și Asociația OPUS, INNERSOUND NEW ARTS FESTIVAL este singurul eveniment independent din România care oferă o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, film și multimedia. Festivalul funcționează ca o platformă puternică de promovare a tinerilor compozitori, instrumentiști, fotografi, artiști vizuali/multimedia și regizori. Desfășurat începând cu anul 2012, INNERSOUND este fondat de trei compozitori ce includ în creația lor artele vizuale și performance-ul: Sabina Ulubeanu, director artistic, este și fotograf, Diana Rotaru este preocupată de latura sincretică a artelor, iar Cătălin Crețu, consultant artistic, este artist multimedia.

Parteneri: Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Institutul Cultural Român, Muzeul Național George Enescu, Institutul Goethe, Institutul Aspen, The Ark, ARCUB, Cinema Elvira Popescu, UNMB,  Noaptea Albă a Galeriilor, Noumax, Wearebasca, CIMRO.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.